Czy wiecie ile trujących roślin znajduje się w naszych
ogrodach? Odpowiedź to: bardzo wiele. Jesteśmy wręcz przez nie otoczeni! Czasem
w niewielkich dawkach substancje pozyskiwane z takich roślin mają właściwości
lecznicze, jednak w większych dawkach stają się toksyczne i mogą doprowadzić do
poważnego zatrucia, a nawet śmierci. Trujące mogą być całe rośliny, lub tylko
ich części np. owoce (śnieguliczka biała) . Może być także odwrotnie, gdy
trująca jest cała roślina z wyjątkiem niektórych części jak to jest u cisa
pospolitego, gdzie jadalne są jedynie czerwone osnówki owoców. Zresztą cis to
chyba w ogóle najbardziej znana z trująca roślina.
Ale, czy wiedzieliście, że trujące są popularne tuje lub
konwalie, czy zawilce? Oto
najpopularniejsze gatunki ogrodowe na które raczej
powinniśmy uważać i przede wszystkim nie jeść ich części w żadnej postaci:
- bukszpan zwyczajny (Buxus sempervirens)
- cis pospolity (Taxus baccata) – cała roślina z wyjątkiem osnówki nasion
- jałowiec pospolity (Juniperus communis)
- kalina koralowa (Viburnum opulus)
- konwalia majowa (Convallaria majalis)
- ligustr pospolity (Ligustrum vulgare)
- narcyz trąbkowy (Narcissus pseudonarcissus)
- ostróżka ogrodowa (Delphinium ajacis)
- robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia)
- śnieguliczka biała (Symphoricarpos albus)
- wiciokrzew pospolity (Lonicera xylosteum)
- złotokap zwyczajny (Laburnum anagyroides)
- żywotnik zachodni (Thuja occidentalis)
Cis pospolity |
Uważajcie na swoje dzieciaki, które chętnie częstują się zwłaszcza
różnego rodzaju jagodami. To nie jest
bezpieczne, a pełna lista trujących gatunków występujących w naszym kraju jest
długa. Możecie je spotkać na łące, w lesie, w miejskim parku i swoim ogrodzie.
Zasada jest taka sama jak z grzybami – nie znasz nie jedz!
0 komentarze:
Prześlij komentarz